ROOKMELDERS

DE BESTE ROOKMELDERS VOLGENS RIVALLY.NL

In jouw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt je sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die je alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is het niet verplicht.

Hang er een aan het plafond in de hal
Hang een rookmelder op die minstens 10 jaar meegaat. Een rookmelder heeft vaak bevestigingstape aan de achterkant. Hiermee kan je de rookmelder gemakkelijk ophangen. Deze kan ook bevestigd worden met schroeven.

Je hangt een melder;
– bij voorkeur in de hal
– aan het plafond
– minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek
– minimaal 30 centimeter van een lamp

Hang geen rookmelder in de buurt van ventilatieopeningen of een verwarming. Lees de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je de melder ophangt. Test de rookmelder regelmatig.

ADVIES VOOR HET OPHANGEN EN GEBRUIK VAN ROOKMELDERS

Op deze website lees je meer over de aankoop ervan en het gebruik. Je kunt ook een test doen om te kijken hoeveel rookmelders je in huis nodig hebt.

Eigenaar is verantwoordelijk
De eigenaar van een woning is verplicht om de rookmelders te plaatsen. Als je een woning huurt, moet de verhuurder zorgen dat er voldoende aanwezig zijn in de woning.

Als er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is, moet je als bewoner/eigenaar zelf rookmelders plaatsen in jouw woning. De verplichting geldt niet voor gemeenschappelijke ruimtes. De VvE heeft hierin dus geen rol.

Bron: Rijksoverheid.nl

De beste rookmelders volgens Rivally.nl

© All Rights Reserved Rivally.nl