Selecteer een pagina

Groen water

Heb je last van groen water in jouw jacuzzi? Lees in deze blog alle informatie over de mogelijke oorzaken, oplossingen en preventieve maatregelen om in de toekomst te kunnen genieten van een heldere jacuzzi of spa.

 

Wat is het (meest voorkomende) probleem: Algen

Uitleg: Algen gedijen goed in warme en vochtige omgevingen, zoals een jacuzzi. Ze voeden zich met organische stoffen, zoals oliën, huidcellen en ander vuil dat in het water terechtkomt. Als de waterbalans niet goed is, kunnen algen snel groeien en het water een groene tint geven.

Wat is (vaak) de oplossing: waterbalans herstellen

Stappenplan:

 1. Test het water: Gebruik een water testkit om de pH-waarde, alkaliteit, chloorgehalte en eventuele andere relevante parameters te meten. Dit geeft je een duidelijk beeld van de huidige waterbalans.

   

 2. Pas de pH-waarde aan: Als de pH-waarde te hoog is (boven 7,6), voeg dan een pH-verlagend product toe volgens de instructies van de fabrikant. Als de pH-waarde te laag is (onder 7,2), voeg dan een pH-verhogend product toe.

   

 3. Stel de alkaliteit bij: Als de alkaliteit te hoog is (boven 120 ppm), voeg dan een alkaliteitsverlagend product toe. Als de alkaliteit te laag is (onder 80 ppm), voeg dan een alkaliteit verhogend product toe.

   

 4. Chloorniveaus aanpassen: Controleer het chloorgehalte in het water en voeg chloorshock toe indien nodig om eventuele bacteriën en algen te doden. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste dosering.

   

 5. Filterreiniging: Reinig het filtersysteem van de jacuzzi grondig. Verwijder het filter en spoel het grondig af met water om vuil en ophopingen te verwijderen. Vervang het filter indien nodig.

   

 6. Circulatie en filtratie: Zorg ervoor dat de jacuzzi voldoende circuleert en filtert. Stel de timer van de filtratiepomp zo in dat het water regelmatig wordt gefilterd, bijvoorbeeld enkele uren per dag.

   

 7. Controle en onderhoud: Blijf regelmatig het water testen om ervoor te zorgen dat de waterbalans op peil blijft. Voer indien nodig kleine aanpassingen uit om de pH, alkaliteit en chloor op het juiste niveau te houden. Daarnaast is het belangrijk om de jacuzzi regelmatig schoon te maken en te onderhouden volgens de instructies van de fabrikant