Selecteer een pagina

Teststrips gebruiken

Hier vindt u waardevolle informatie over de (Aquachek) teststrips voor water. Het is namelijk belangrijk dat u weet wat u meet en hoe u deze teststrips moet aflezen om mooi helder en vooral gezond zwembadwater of spa water te krijgen. De Aquachek teststrips meten vier belangrijke parameters. Laten we deze parameters eens apart bekijken:

 

 1. pH-waarde:

  • De pH-waarde is de moeilijkste parameter om goed af te lezen. Het is belangrijk omdat een pH-waarde tussen 7.2-7.4 ervoor zorgt dat het chloor in het zwembadwater optimaal werkt.
  • Als u de teststrips volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt, kunt u na 15 seconden de juiste kleuren aflezen. Maar het blijft lastig om precies te zien of de pH-waarde bijvoorbeeld 7.5 of 7.8 is.
  • Een handige tip: als u tussen de 7.5 en 8.0 meet, kunt u met 300 gram pH-minus per 10 m³ het zwemwater met 0.3 punten verlagen. Dit brengt uw zwemwater in een gunstige pH-parameter tussen 7.2 en 7.7.

    

 2. Chloorwaarde:

  • De chloorwaarde is vrij makkelijk af te lezen. Houd de vrije chloorwaarde tussen 1.5 en 3 ppm om voldoende desinfectie in uw zwembad te hebben.
  • Tip: Voer eens per 3 weken een chloorshock uit door de chloorwaarde naar 9-10 ppm te verhogen. Dit verbrandt de gebonden chloordeeltjes.

    

 3. Alkaliniteit:

  • De alkaniteit is ook belangrijk. Deze moet tussen de 150 en 180 ppm liggen. Is de waarde lager dan 150 ppm, dan merkt u dat het water minder stabiel is en vaker gecorrigeerd moet worden.
  • Om de alkaniteit op peil te houden, kunt u een deel van het water verversen of alkaniteitverhoger toevoegen.

    

 4. Stabilisatorwaarde:

  • Vers water heeft een stabilisatorwaarde van 0. Deze waarde stijgt langzaam naarmate u meer gestabiliseerd chloor (bijv. uit 55 G 90/20 of 90/200 chloortabletten) toevoegt.
  • Als uw zwembadwater een stabilisatorwaarde hoger dan 50 heeft, is het tijd om wat water te verversen en niet verder te laten oplopen tot 100.

Let op: Raadpleeg bij twijfel altijd een deskundige voor uw waterbehandeling. De teststrips zijn een handig hulpmiddel om uw zwembadwater in goede conditie te houden! 🏊‍♂️🌊

Hier onder vind je een selectie van teststrips:

Spa en Hottub teststrips

Spa teststrips

Teststrips 3.1

en meer…